”Jag vet hur det är att vara mobbad, jag var det varje dag under hela min skolgång. Efter nio långa år av mobbning fanns det ingen Lisbeth kvar. Jag var ”Lösset”, inte bara i mina mobbares ögon utan även i mina egna. Ett litet värdelöst löss. Idag vet jag att jag är värd att vara älskad och omtyckt. Det tog många långa år att komma dit jag är idag. Mobbning ger sår som tar lång tid att läka och ärren bär vi med oss hela livet.”
”Det är min djupa övertygelse att vi måste våga och vilja prata öppet om mobbning. Vi måste tala öppet om vad den gör med alla inblandade.”
Vill du veta mer?
Välkommen till en föreläsning med Lisbeth Pipping som du sent skall glömma! Halmstad 2009-03-24, Kungsbacka 2009-03-25
Lisbeth Pipping genomförde 2007 en riksomfattande enkätundersökning där 860 barn och ungdomar deltog och fick svara på frågor om vad mobbning är och hur vi stoppar det.
Följ med in i barnen och ungdomarnas värld av hur det är att vara mobbad. Ta del av deras råd om hur vi stoppar mobbning. De har något att säga oss vuxna och de säger det med en röst – vi har inte tid att vänta.
Att vara mobbad är att vara utanför och osynlig. Att vara mobbad sätter spår långt in i vuxenlivet. Vi både kan och vill stoppa den mobbning som sker varje dag i landets skolor.
Lisbeth Pipping
Författare, föreläsare och krönikör samt barn till en utvecklingsstörd mamma
Kärlek och stålull – att växa upp med en utvecklingsstörd mamma
Möt författaren Lisbeth Pipping i Falun 18/2, Gävle 19/2, Karlskrona 3/3, Malmö 4/3, Helsingborg 5/3, Uppsala 5/5, Enköping 6/5, Örebro 7/5.
Köp biljetter på http://www.bokautbildning.se/.
Att vara barn kan vara svårt, men en grupp barn som kan ha det särskilt svårt är de barn som har utvecklingsstörda föräldrar.
Att som barn kanske tidigt växa ifrån sin förälder både intellektuellt och känslomässigt, att skämmas för sin förälders beteende och att sakna den grundläggande tryggheten hos sin förälder är ofta de här barnens vardag.
Den omgivande vuxenvärlden kan ofta se den utvecklingsstörde föräldern, men glömmer tyvärr bort barnens behov. Påfallande många vuxna undviker att ha en dialog med barnet till utvecklingsstörda och låter föräldrarnas behov styra.
Lisbeth Pipping, som själv är uppväxt med en utvecklingsstörd mamma, kan ur barnets synvinkel, berätta om sin egen och syskonens uppväxt på ett mycket starkt och gripande sätt. Hon kommer att beskriva sina egna upplevelser, forskning i ämnet samt de möjligheter till bra möten med barn som socialsekreterare, lärare, fosterföräldrar och kontaktfamiljer kan ha.
Lisbeth har föreläst i ämnet vid en mängd konferenser och har även medverkat i radio, TV och tidningar. Hon har lång erfarenhet som vårdare och forskar i dag i ämnet.
Kärlek och stålull – att växa upp med en utvecklingsstörd mamma
Boken finns att köpa efter föreläsningen den kostar 150:- www.pipping.se
”Min mamma kunde inte sköta en tvättmaskin så därför fick hon aldrig någon. Men oss tre flickor fick hon sköta själv. Hur är det möjligt?
När jag ser på oss tre och försöker hitta likheter med skötsel av en tvättmaskin finns det ju massor. Om man inte sköter oss barn på rätt sätt, om man inte kan läsa bruksanvisningen, går vi sönder.
När det gäller barn går det inte att bara lämna in dem för reparation. Dessutom finns det inte någon tvååriggaranti. Barn får ha kvar sina skador av vanvård hela livet, så är det bara.
Om man inte ger barn mat, värme, trygghet, kärlek och närhet så blir det som när man inte klarar av att sortera tvätten rätt. Det blir fel. Vi krymper som människor, vi fungerar inte bra och man kan se på oss att vi blivit missfärgade.”
Lisbeth gör verkligen ett fantastiskt arbete. Låt oss också dra vårt strå till stacken genom att insistera på att de mänskliga rättigheterna lärs ut i alla klasser och används på alla skolor.
Mobbing är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna!
Välkommen att kommentera eller kontakta mig! Jag kan vidarbefodra din kommunikation till Lisbeth.
Med vänlig hälsning,
Peter
KONTAKTA MIG. Medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.
HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN SAKNAR ALLT ANNAT BETYDELSE :!: