Antidepressiva medel


Såg ett TV program idag på TV4 där de pratade om antidepressiva medel. Biverkningarna är många och de är beroendeframkallande.

Många hundratusen svenskar äter dessa tabletter.

Många får felaktigt dessa tabletter vid en livskris vilket alla i programmet var eniga om att det var felaktigt. En skilsmässa eller ett förlorat arbete löser man inte med piller.

Kanske man behöver prata med någon istället och få hjälp att hitta lösningar i sin livssituation.

Jag tycker att de skrivs ut alldeles för lättvindigt av läkarna.

Har man sedan biverkningar och problem så ber doktorn att man skall fortsätta med dem för att det skall gå över. Hjälper inte det så skriver han ut en annan tablett som man skall prova och se om den fungerar.

Trots omvittnade biverkningar och problem – och trots att läkarna bevisligen skriver ut dem för lättvindigt så fortsätter användningen av dem.

Istället för att ta dessa beroende framkallande tabletter med biverkningar så vill jag framhålla att det FINNS alternativa behandlingar och lösningar.

Är det inte läkarnas plikt att peka på alternativa metoder och lösningar?

Vad säger ni andra?
Peter


5 svar på “Antidepressiva medel”

  1. Hejsan! Jag har haft samma reflekteringar som du. Har både anhöriga och nära vänner som stått inför större kriser och sökt hjälp och stöd på psyket, vid ett fall akut: och blivit hemskickad direkt med en eller två burkar piller! Man skriver inte ut sömnpiller till någon som är djupt olycklig, deprimenad och har självmordstankar… Jag tycker det är rent ut sagt oansvarigt! När man kanske egentligen behöver någon som lyssnar, pratar och hjälper en att reda ut det som är jobbigt och att hitta nya vägar. Har själv jobbat inom vården och jag tror att dels så skriver läkare gärna ut piller eftersom det är lätt. Det går snabbt och man hinner med fler patienter eller vad som nu ska göras! Piller som dämpar eller tar bort symtomen istället för att fundera ut vad som är orsaken till att man mår dåligt. Sen har läkare bonus från läkemedelstillverkarna för varje recept dom skriver ut , så det är klart dom uppmuntras att skriva ut recept och mediciner!

    Maria 24

  2. Har sett fall där en medicins biverkningar tvingat patienten att ta en eller flera andra mediciner för att dämpa biverkningarna från den första. Bara för att få fler biverkningar utav de andra medicinerna. När det hade fungerat lika bra att ordinera motion eller ändrad kost för att långsiktigt komma tillrätta med det första problemet! Är världen sjuk eller vad? Maria igen

  3. Jag fick mina cipramil hur enkelt som hälst när jag var 15år…
    åkte till pub med mina föräldrar och vi pratade med en om hur jag mådde.
    Då frågade de mig om vad vi skulle göra…. de är väl dem som ska veta det.
    Dum som jag var frågade jag om medicin och de skrev ut dem.
    Efter att försökt sluta 3 gånger på 7 år lyckades jag tillslut, jag mår visligen dåligt
    men häldre det än att ta något som gör en beroende. Det är som knark…
    bedövar känsel och känslor, och det får man utskrivet av läkare. Fy vad lågt!

  4. Jag håller fullkomligt med om att läkare borde ta ett större ansvar.
    MVH, Mårten Runow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *